Kulki mięsne z sosem koperkowym z serem
Mięsa, Sosy i dipy
Składniki na kulki dla 2-4 osób
- 500g mięsa mielonego wołowego
- 2 duże cebule
- masło
- 2 łyżki przyprawy typu vegeta
- 3-4 łyżki bułki tartej + mleko
Składniki
- 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
- sól i pieprz do smaku
- pęczek koperku
- 200-300 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- olej do smażenia
Ta propozycja z pewnością przypadnie do gustu najmłodszym!
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, a następnie podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Mięso przekładamy do miski, dodajemy cebulę, namoczoną w mleku bułkę tartą oraz vegetę. Całość mieszamy i formujemy kulki, które obsmażamy na rozgrzanej patelni z olejem z obu stron przez kilka minut.
PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Z masła i mąki robimy zasmażkę, a następnie wlewamy mleko i intensywnie mieszamy. Dodajemy koperek, sól i pieprz do smaku oraz pokrojony serek topiony. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka, aby uzyskać dość rzadką konsystencję. Do tak przygotowanego sosu wkładamy delikatnie kuleczki. Dusimy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut.
Drukuj