Lunch box z rollsami
Fit - Zdrowo i aktywnie, Lunch boxy i pudełka, Naleśniki, Obiady i kolacje
Składniki na 3 szpinakowe naleśniki
- 2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka soli
- dwie duże garście szpinaku
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 300ml mąki
- 3-4 łyżki masła klarowanego
Składniki na nadzienie
- 3 duże garście szpinaku baby lub ulubionych sałat
- 3-6 sztuk 100g kostek serka twarogowego topionego Delisia marki Sertop
- szynka lub łosoś wędzony na zimno
Lubisz szpinak? Jeśli tak, to mamy dla Ciebie coś specjalnego: lunch box z rollsami szpinakowymi, naszym serkiem i łososiem. Lub szynką, jeśli nie lubisz ryb.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki naleśników wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Ciasto powinno mieć konsystencję śmietany.
1/3 masy wylewamy na gorącą patelnię i obracając nią, rozsmarowujemy ciasto cienką warstwą na całej powierzchni. Kiedy spód się upiecze, przewracamy naleśnika na drugą stronę i smażymy jeszcze 3-4 minuty na średnim ogniu. Czynność powtarzamy.
Gorące naleśniki smarujemy grubą warstwą serka. Nakładamy liście szpinaku lub sałaty, a następnie plasterki szynki lub łososia. Każdy naleśnik rolujemy ciasno, a następnie kroimy w 2 cm krążki i przekładamy do pudełka.
DrukujKomentarze
Magda Lenka 2019-08-31 11:45:05
O tak mój faworyt, prosty i smaczny posiłek - idealna propozycja na drugie śniadanie do pracy .
Sertop 2019-09-02 10:22:33
Dziękujemy! Tak to danie polecamy do szkoły i pracy!