Makaron z kurczakiem i sosem serowym
Makarony, Obiady i kolacje
Składniki dla 2 osób
- 100 g kostka serka topionego Gouda
- 1 pojedynczy filet z kurczaka
- 1 szklanka bulionu lub wody
- 6 małych marchewek
- 1 cebula
- 2 szklanki makaronu np. tagliatelle
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- Liście świeżej bazylii
Szybki w przygotowaniu, idealny na codzienny obiad!
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy, kroimy w talarki i chwilę podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojoną w paski pierś z kurczaka i smażymy ok.10 minut. Dodajemy bulion lub wodę oraz pokrojoną w cienkie krążki marchewkę. Całość gotujemy pod przykryciem ok.20 minut a następnie dodajemy pokrojony serek topiony oraz bazylię i mieszamy, do rozpuszczenia się serków. Jeżeli sos jest zbyt rzadki ? redukujemy go, podgrzewając całość na małym ogniu. Jeśli zbyt gęsty ? dodajemy więcej bulionu. Kiedy konsystencja jest odpowiednia, doprawiamy całość pieprzem i solą, zdejmujemy z ognia i przykrywamy, aby sos nie wystygł.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w wodzie z dodatkiem oliwy i soli. Kiedy jest gotowy, przecedzamy go przez sitko i wykładamy na talerze. Na makaron kładziemy sos, całość dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.
Drukuj