Makaron z porem, boczkiem i serowym sosem
Makarony, Obiady i kolacje
Składniki dla 2 osób
- 1,5 szklanki dowolnego makaronu np. penne
- 100g boczku wędzonego
- 100g serka topionego marki SERTOP np. Złoty Ementaler, Gouda, Tylżycki
- 100ml mleka
- 1 duża cebula
- 1/3 średniego pora
- Sól, pieprz do smaku
- masło
Przygotowując go, pamiętaj, aby porządnie usmażyć pora.
Sposób przygotowania
Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni, a następnie przekładamy na talerzyk. Część zostawiamy do dekoracji potrawy. Tłuszcz z boczku zostawiamy do smażenia warzyw. Cebulę obieramy i wrzucamy na patelnię. Kiedy cebula będzie szklista, dodajemy pokrojonego w talarki pora. W razie potrzeby dodajemy masło. Całość smażymy do momentu, aż por będzie miękki. W garnuszku podgrzewamy na małym ogniu mleko z pokrojonym serkiem. Kiedy serek się rozpuści, dodajemy boczek, cebulę i pora. Całość mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Wykładamy na ugotowany zgodnie z przepisem na opakowaniu i odcedzony makaron.
Drukuj