Makowo-waniliowy deser świąteczny
Boże Narodzenie, Ciasta i desery
Składniki
- 100 g mielonego maku
- 200 ml mleka
- 30 g rodzynek
- 20 g posiekanych migdałów
- 30 g cukru
- 30 g masła klarowanego
- 150 ml mleka
- 100 ml śmietanki 30%
- 1 laska wanilii
- 3 żółtka
- 30 g cukru
- do dekoracji i aromatu kandyzowana skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania
Mak delikatnie przesmażamy na maśle klarowanym dolewając do niego mleka, gdy mak zacznie się gotować, dodajemy migdały, rodzynki i cukier. Całą masę gotujemy na wolnym ogniu mieszając, aż zgęstnieje. W osobnym naczyniu podgrzewamy mleko, śmietankę. Laskę wanilii rozcinamy, wyjmujemy delikatnie ziarenka i całość dodajemy do mleka ze śmietanką. Powoli podgrzewamy na wolnym ogniu. W misce energicznie roztrzepujemy żółtka z cukrem. Mieszając energicznie nasz wywar waniliowy powoli wlewamy roztrzepane żółtka tak, aby nie powstały grudki. Gdy krem zacznie gęstnieć, odstawiamy go na bok. Do salaterek, pucharków lub kieliszków przekładamy masę makową, a na górę dodajemy krem waniliowy. Dekorujemy skórką z pomarańczy i schładzamy przez około 3 godziny w lodówce.
Drukuj