Mięso z sosem serowym
Mięsa
Składniki
- 500g mięsa na gulasz z indyka
- 1 duża cebula
- 2 listki laurowe
- 4 kulki ziela angielskiego
- 1 łyżeczka suszonego lubczyku
- 1 łyżka majeranku
- 2 łyżki masła klarowanego
- przyprawy: sól i pieprz
- 100g dowolnego serka topionego marki Sertop np. Delisia, Złoty Ementaler
- 1 szklanka wody
- do dekoracji: natka zielonej pietruszki
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy, kroimy w pół talarki i podsmażmy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy wcześniej posolone mięso i przesmażamy je na dużym ogniu, dodając liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, lubczyk, pieprz. Całość dusimy na średnim ogniu pod przykryciem ok. 20 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojony serek i wodę. Mieszamy i gotujemy do momentu, aż serek się roztopi i powstanie jednolity sos. W razie potrzeby doprawiamy solą i pieprzem. Dekorujemy posiekaną natką pietruszki. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą lub makaronem.
Drukuj