Moussaka grecka z mielonym mięsem i bakłażanem
Fit - Zdrowo i aktywnie, Obiady i kolacje, Zapiekanki
Składniki dla 4 osób
- 1 duży bakłażan + 2 łyżeczki soli
- 400g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 5 łyżek masła klarowanego marki SERTOP
- 250 ml sosu pomidorowego (typu passata)
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki uniwersalnej przyprawy z warzyw suszonych
- dwie 100g kostki dowolnego serka topionego marki SERTOP np. z czosnkiem
Składniki na sos beszamelowo-pomidorowy
- 2 łyżki masła klarowanego marki SERTOP
- 2 łyżki mąki pszennej
- 100 ml mleka
- 100 ml sosu pomidorowego (typu passata)
- sól do smaku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 ząbek czosnku
- masło do posmarowania i bułka tarta do obsypania żaroodpornego naczynia
Sposób przygotowania
Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry, nacieramy solą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smarujemy pędzelkiem z masłem klarowanym i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 stopni.
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy mięso mielone. Całość smażymy ok. 10 minut, a następnie dodajemy sos pomidorowy, pokrojone w kostkę serki oraz uniwersalną przyprawę warzywną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania składników.
Do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą wkładamy plastry upieczonego bakłażana, na to wykładamy porcje mięsa. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.
SOS BESZAMELOWO-POMIDOROWY:
Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie wlewamy mleko, sos pomidorowy, doprawiamy gałką muszkatołową oraz wrzucamy cały ząbek czosnku. Całość intensywnie mieszamy. Jak masa zacznie gęstnieć dodajemy sól i pieprz do smaku. Wyjmujemy ząbek czosnku i gotowym sosem zalewamy moussakę.
Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut (180stopni).
Drukuj