Nadziewane papryki – 3 odsłony

Filmy, Obiady i kolacje, Zapiekanki

7 października 2019   |   Autor: Sertop

Składniki na papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami

  • 4 średnie papryki
  • ½ szklanki kaszy bulgur
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 nieduża cukinia
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • ½ czerwonej papryki lub 1 papryczka chili
  • po łyżeczce: mielonego imbiru, słodkiej papryki, kminu rzymskiego oraz curry
  • szczypiorek / zielona cebulka
  • ser topiony w plastrach 130g Cheddar SERTOP

Składniki na papryki faszerowane ryżem i warzywami

  • 4 średnie papryki
  • 50 g pistacji łuskanych
  • 1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • szklanka ryżu parboiled
  • 300 ml bulionu drobiowego
  • 100 g fety
  • suszone pomidory w oliwie
  • mały pęczek świeżej bazylii – drobno posiekana
  • łyżeczka suszonego oregano
  • ser topiony w plastrach 130g SERTOP Złoty Ementaler

Składniki na papryki faszerowane chilli con carne

  • 4 średnie papryki
  • 250 g mięsa mielonego wołowego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 średnia cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • ½ puszki fasoli czerwonej w zalewie
  • ½ puszki kukurydzy
  • ½ szklanki passaty pomidorowej
  • ½ łyżeczki papryki słodkiej
  • ½ łyżeczki papryki wędzonej
  • sól i pieprz do smaku
  • ser topiony w plastrach 130g Gouda SERTOP

Sposób przygotowania

Papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami

Papryki kroimy wzdłuż  na połówki i oczyszczamy z nasion. Wszystkie przyprawy sypkie mieszamy razem. Kroimy: cebulę i cukinię w kostkę, czosnek w plasterki.  Gotujemy kaszę bulgur zgodnie z przepisem na opakowaniu. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę i smażymy przez 3 min.  Następnie  dodajemy czosnek, mieszankę przypraw i smażymy przez kolejne 3 min. Kolejno dodajemy cukinie, paprykę oraz pomidory z puszki.  Całość gotujemy przez 4 min. Dodajemy ugotowaną wcześniej kaszę bulgur, dokładnie mieszamy i dusimy razem przez chwilę. W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Połówki papryk wypełniamy gotowym farszem, układamy na blasze. Następnie  wkładamy do  piekarnika i pieczemy 25 min. Wyciągamy papryki z piekarnika i na górze każdej podpieczonej papryki nakładamy plastry sera topionego Gouda. Całość zapiekamy jeszcze ok 10 min.

Papryki faszerowane ryżem i warzywami

Na rozgrzanej suchej patelni prażymy pistacje i odstawiamy do ostygnięcia. Kroimy w kostkę cebulę oraz czosnek w plasterki. Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę z suszonych pomidorów. Dodajemy cebulę oraz czosnek i smażymy, aż cebula się zeszkli, co jakiś czas mieszając. Do cebuli dodajemy ryż i oregano, chwilę smażymy,  mieszając co jakiś czas. Gdy ryż będzie robić się przezroczysty, wlewamy bulion i gotujemy całość ok. 10 min., nie zapominając, aby co jakiś czas zamieszać. Pistacje kruszymy na drobniejsze kawałki, a następnie dodajemy je do ugotowanego ryżu. Kolejno dodajemy pokruszony ser feta i posiekaną bazylię. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Następnie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Papryki przekrajamy wzdłuż na pół i oczyszczamy z gniazd nasiennych. Następnie wypełniamy je gotowym farszem i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 25 min. Wyciągamy papryki z piekarnika i na górze każdej podpieczonej papryki nakładamy plastry sera topionego Cheddar. Całość zapiekamy jeszcze ok. 10 min. Zapieczone papryki posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Papryki faszerowane chilli con carne

Do rozgrzanego garnka wlewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy przez 3 min.  Do podsmażonej cebuli dodajemy posiekany czosnek, smażymy przez kolejne 3 min. Do cebuli dodajemy mięso mielone i smażymy co jakiś czas mieszając, aby mięso się nie przypaliło i nie mało grudek. Do mięsa dodajemy pozostałe składniki oraz przyprawy i gotujemy przez ok 10 min. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Oczyszczone połówki papryk wypełniamy gotowym farszem, wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 min. Na podpieczone papryki nakładamy plastry sera Gouda i zapiekamy ok 10 min.

Drukuj

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /home/users/sertop/public_html/serkiwkuchni.pl/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602
  • Rolada z indyka faszerowana szpinakowym pesto
  • Marynowane w miodzie żeberka z orzechami

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *