Naleśniki z Delisią i mrożonymi truskawkami
Naleśniki, Obiady i kolacje
Składniki na naleśniki dla 2-4 osób
- 60ml mąki jaglanej
- 60ml mąki gryczanej
- 60ml mąki pszennek
- 1 jajko
- 600ml wody
- olej do smażenia
Składniki nadzienia
- dwie 100g kostki serka topionego Delisia SERTOP
- 450g opakowanie mrożonych truskawek
- cukier puder
Rozpływające się w ustach, idealne na obiad, kolację lub deser. Doskonałe także na zimno!
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą, a następnie wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron.
Serek kroimy w paski. Do garnka wlewamy 2cm wody, nakładamy na niego miskę i wkładamy do niej truskawki. Owoce rozmrażamy na parze, pod przykryciem przez ok. 10 minut lub wyjmujemy je z zamrażarki poprzedniego dnia i rozmrażamy w lodówce.
Na gotowych naleśnikach kładziemy kawałki serka topionego, dużą porcję osączonych truskawek oraz 1-2 łyżki soku z rozmrożonych truskawek. Odsączone truskawki możemy także zmiksować bezpośrednio z serkiem. Naleśniki możemy podać w takiej formie lub też, zwinąć je wedle własnego uznania. Do dekoracji używamy cukru pudru.
Drukuj