Naleśniki z Delisią i mrożonymi truskawkami

Naleśniki, Obiady i kolacje

Naleśniki z Delisią i mrożonymi truskawkami
14 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki na naleśniki dla 2-4 osób

  • 60ml mąki jaglanej
  • 60ml mąki gryczanej
  • 60ml mąki pszennek
  • 1 jajko
  • 600ml wody
  • olej do smażenia

Składniki nadzienia

  • dwie 100g kostki serka topionego Delisia SERTOP
  • 450g opakowanie mrożonych truskawek
  • cukier puder

Rozpływające się w ustach, idealne na obiad, kolację lub deser. Doskonałe także na zimno!

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą, a następnie wylewamy porcjami na rozgrzaną patelnię z olejem i smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron.

Serek kroimy w paski. Do garnka wlewamy 2cm wody, nakładamy na niego miskę i wkładamy do niej truskawki. Owoce rozmrażamy na parze, pod przykryciem przez ok. 10 minut lub wyjmujemy je z zamrażarki poprzedniego dnia i rozmrażamy w lodówce.

Na gotowych naleśnikach kładziemy kawałki serka topionego, dużą porcję osączonych truskawek oraz 1-2 łyżki soku z rozmrożonych truskawek. Odsączone truskawki możemy także zmiksować bezpośrednio z serkiem. Naleśniki możemy podać w takiej formie lub też, zwinąć je wedle własnego uznania. Do dekoracji używamy cukru pudru.

Drukuj
  • Naleśniki z mięsem, serem i pomidorami
  • Pierogi z borowikami i sosem serowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *