Pappardelle z Camembertem i kurkami

Makarony, Obiady i kolacje

Pappardelle z Camembertem i kurkami
7 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki na 2 osoby

  • 100g kostka nowego serka topionego Camembert marki SERTOP
  • Ok. 2 szklanki makaronu pappardelle
  • 200g świeżych kurek
  • 1 duża cebula
  • Ok. 100ml wody lub bulionu
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • 2 łyżki masła
  • Natka pietruszki do dekoracji

Pyszne kurki, Camembert i makaron!

Sposób przygotowania

Kurki płuczemy kilkukrotnie w garnku z zimną wodą i odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w talarki a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 10 minut a następnie całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dodając stopniowo wodę lub bulion. Kiedy kurki są już miękkie (po ok. 20-25 minutach), dodajemy serek topiony. Mieszamy do momentu, aż Camembert się rozpuści. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sos doprawiamy pieprzem i solą a następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy pokrywką.

Przystępujemy do przygotowania pappardelle. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kiedy jest gotowy, odsączamy go na sitku i wykładamy na talerze oraz polewamy gotowym sosem. Całość dekorujemy natką pietruszki.

Drukuj

Możliwość komentowania została wyłączona.