Pasta z pieczonej dyni

Na kanapkę, Pasty

Pasta z pieczonej dyni
7 sierpnia 2017   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • 100g serka topionego marki SERTOP np. Gouda
  • 50ml mleka
  • 200ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1,5 łyżeczki oregano
  • Sól, pieprz do smaku
  • Liście świeżej bazylii

Pierwsze dynie już są, więc kupujcie i gotujcie! Dzisiaj przepis na pyszną pastę z pieczonej dyni z dodatkiem serka topionego.

Sposób przygotowania

Dynię np. makaronową kroimy na 2 części i pieczemy w temp. 200 stopni przez ok. 1h. Po upieczeniu wydrążamy gąbczastą część wraz z pestkami a także miąższ, z którego odmierzamy 200ml.

Czosnek obieramy, kroimy w drobniutką kosteczkę i podsmażamy na maśle. Mleko zagotowujemy z serkiem topionym i podgrzewamy na małym ogniu, ciągle mieszając. Kiedy serek się rozpuści dodajemy dynię, czosnek, oregano, a także sól i pieprz do smaku. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Mieszamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Tak przygotowana pasta doskonale smakuje na świeżej bułce, z dodatkiem boczku, pomidora i świeżej bazylii.

NASZE RADY:
Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.
Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *