Pasztet jajeczny z plastrami sera topionego
Filmy, Pasty
Składniki na papryki faszerowane kaszą bulgur i warzywami
- 10 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka masła klarowanego
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 pęczek zielonej cebulki
- sól i pieprz do smaku
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- 75 g suszonych pomidorów
- ser topiony w plastrach 130 g Cheddar SERTOP
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, a następnie dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Całość smażymy aż cebula się zeszkli. W osobnym naczyniu oddzielamy białko od żółtka. Białko ubijamy na sztywną pianę. Ugotowane wcześniej jajka ścieramy na tarce. Dodajemy do nich usmażoną cebulę, posiekaną zieloną cebulkę, pokrojone w kostkę suszone pomidory oraz dwie łyżki śmietany, surowe żółtko i gałkę muszkatołową. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Na sam koniec masę jajeczną mieszamy z ubitym białkiem. Połowę masy przekładamy do keksówki wysmarowanej tłuszczem dokładnie ją ugniatając. Następnie na wierzchu tak przygotowanej masy układamy plastry sera topionego Cheddar i kolejną warstwę masy jajecznej. Całość wstawiamy do nagrzanego wcześniej piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez ok. 35 min. Wyciągamy pasztet z piekarnika i na wierzchu układamy kolejne plastry sera topionego. Powtórnie zapiekamy przez ok. 10 min., aż ser się rozpuści. Gotowy pasztet można jeść na ciepło lub na zimno.
Drukuj