Pieczony ziemniak z serową chmurką
Obiady i kolacje, Ziemniaki
Składniki
- 1 duży ziemniak sałatkowy
- 150 g mielonej cielęciny
- 50 g pokrojonego pora
- 50 g pokrojonej papryki w drobną kosteczkę
- 30 g pokrojonej cebuli w kosteczkę
- 1 ząbek startego czosnku
- 30 g masła klarowanego
- 100g wiórek mozarelli
- 100 g serka topionego Tylżycki
- rozmaryn
- sól
- pieprz
Idealny dodatek do wielu dań. Ale może także stanowić samodzielne danie.
Sposób przygotowania
Ziemniaka dokładnie myjemy i lekko solimy. Następnie owijamy go w folię aluminiową (spożywczą). Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 150 stopni i pieczemy do miękkości.
W rondelku przesmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, pory, czosnek oraz mielone mięso. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozmarynem.
Gdy ziemniak będzie gotowy, nakładamy na niego farsz z mięsa oraz mieszankę tartej mozarelli i serka topionego. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni do momentu zrumienienia się serka.
Podajemy na rukoli z sosem czosnkowym lub paprykowym.
Drukuj