Pieczony ziemniak z serową chmurką

Obiady i kolacje, Ziemniaki

30 marca 2021   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 1 duży ziemniak sałatkowy
  • 150 g mielonej cielęciny
  • 50 g pokrojonego pora
  • 50 g pokrojonej papryki w drobną kosteczkę
  • 30 g pokrojonej cebuli w kosteczkę
  • 1 ząbek startego czosnku
  • 30 g masła klarowanego
  • 100g wiórek mozarelli
  • 100 g serka topionego Tylżycki
  • rozmaryn
  • sól
  • pieprz

Idealny dodatek do wielu dań. Ale może także stanowić samodzielne danie.

Sposób przygotowania

Ziemniaka dokładnie myjemy i lekko solimy. Następnie owijamy go w folię aluminiową (spożywczą). Wkładamy do nagrzanego piekarnika  na 150 stopni i pieczemy do miękkości.

W rondelku przesmażamy na maśle pokrojoną w kostkę cebulę, pory, czosnek oraz mielone mięso. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz rozmarynem.

Gdy ziemniak będzie gotowy, nakładamy na niego  farsz z mięsa oraz mieszankę tartej mozarelli i serka topionego. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni do momentu zrumienienia się serka.

Podajemy na rukoli z sosem czosnkowym lub paprykowym.

Drukuj

Warning: Undefined array key "ssba_bar_buttons" in /home/users/sertop/public_html/serkiwkuchni.pl/wp-content/plugins/simple-share-buttons-adder/php/class-buttons.php on line 602
  • Krem serowo-grzybowy podany w chlebie z chipsami pietruszkowymi
  • Chaczapuri adżarskie z serkiem topionym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *