Pierogi z borowikami i sosem serowym

Boże Narodzenie, Obiady i kolacje, Pierogi

Pierogi z borowikami i sosem serowym
14 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki na ciasto dla 3-4 osób

  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • 2-2,5 szklanki wrzącej wody

Składniki na farsz

  • 20g suszonych i namoczonych w wodzie borowików
  • 2 łyżki masła
  • 1 duża cebula
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • Sól, pieprz do smaku

Składniki na sos grzybowy

  • 140g krążek serka topionego z borowikami marki SERTOP
  • Sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki poszatkowanej natki pietruszki
  • Do dekoracji: oliwa z oliwek, natka pietruszki

Dla miłośników grzybów! Z sosem, wykonanym na bazie serka topionego.

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki ciasta mieszamy w malakserze do momentu, aż uzyskamy miękkie i sprężyste ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej mąki lub wrzątku. Gotowe ciasto przekładamy do woreczka.

PRZYGOTOWUJEMY FARSZ:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy odsączone na sitku, pokrojone w kostkę grzyby (wodę zostawiamy), całość smażymy. Po ok. 10 minutach zmniejszamy ogień, wlewamy wodę z moczenia grzybów i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż grzyby będą miękkie (ok 20 minut). Grzyby ponownie przecedzamy przez sitko: część wraz z wodą przekładamy do garnuszka (wykorzystamy je późnij do przygotowania sosu grzybowego), do reszty dodajemy bułkę tartą, sól oraz pieprz i mieszamy. Tak przygotowaną masą będziemy wypełniać pierogi.

Ciasto pierogowe wyjmujemy z woreczka, rozwałkowujemy na grubość 1mm i wycinamy kulisty kształt np. szklanką. Na każde kółko nakładamy porcję farszu, a następnie zwijamy boki i zaciskamy je palcami, tworząc pierogi. Poszczególne porcje wrzucamy na gorącą i osoloną wodę, gotujemy ok. 3-4 minut od momentu wypłynięcia pierogów na powierzchnię.

PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Wodę z grzybami z garnuszka zagotowujemy z serkami topionymi. Dodajemy sól, pieprz do smaku oraz poszatkowaną natkę pietruszki. W razie potrzeby rozrzedzamy wodą.

Gotowe pierogi odcedzamy na durszlaku i kładziemy na talerze. Obok robimy kleksy z sosu grzybowego oraz oliwy z oliwek. Całość dekorujemy natką pietruszki i od razu podajemy na stół.

Drukuj
  • Naleśniki z Delisią i mrożonymi truskawkami
  • Cake pops czyli ciastka na patykach

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *