Pierś z kaczki w sosie serowym z rozmarynem autorstwa Julien Secher
Mięsa, Obiady i kolacje, Okazje, Przyjęcia
Kaczka:
- 2 piersi z kaczki
- sól
- pieprz
Sos rozmarynowo-serowy
- 2 soczyste pomarańcze
- 3 gałązki rozmarynu
- 10 ml białego wytrawnego wina
- 200 g śmietanki 30%
- 100 g serka topionego np. Złoty Ementaler
- sól
- pieprz
Do naszej pysznej kaczki Julien Secher poleca gratin ziemniaczane, na które przepis także możecie znaleźć na naszych stronach.
Długość pieczenia kaczki należy dostosować do naszych preferencji, w zależności od upodobania co do stopnia wysmażenia mięsa.
Sposób przygotowania
Pierś z kaczki doprawić solą i pieprzem. Rozpoczynamy smażenie od zimnej patelni. Smażymy ok. 7 minut z każdej strony. Następnie kroimy pierś kaczki na porcje.
Przygotowanie sosu rozpoczynamy od wyciśnięcia soku z pomarańczy. Przelewamy sok do rondelka, dodajemy listki rozmarynu i redukujemy sos na średnim ogniu. Następnie dodajemy białe wino i ponownie redukujemy. Czekamy jak sos zgęstnieje i zmniejszy objętość o połowę. Dodajemy serek topiony, szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy około 10 minut. Następnie przecedzamy sos.
Drukuj