Placki z batatów i sera
Warzywa i grzyby
Składniki dla 2 osób
- 1 duży batat
- 100g serka topionego Śmietankowy SERTOP
- 1 łyżka przyprawy do piernika
- ok. 100-150 ml mąki gryczanej
- szczypta soli
- 3 pomarańcze
- do dekoracji: sezam, cukier puder
- masło
Sposób przygotowania
Batata gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości (ok. 30-45 minut). Kiedy będzie gotowy, obieramy go ze skórki, przekładamy do miski i ugniatamy widelcem lub przepuszczamy przez praskę. Dodajemy sok wyciśnięty z połówki pomarańczy, przyprawę do piernika, serek i mąkę gryczaną, a następnie mieszamy. Z ciasta formujemy placuszki, które smażymy na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła z obu stron przez ok. 3-4 minuty.
Pomarańcze kroimy na ćwiartki i wycinamy nożem kawałki owoców, oddzielając je od skórki i białych błon. Następnie układamy je na gotowych placuszkach i dekorujemy sezamem. Możemy dodatkowo posypać je cukrem pudrem.
Drukuj