Puree z pieczonych buraków
Warzywa i grzyby

Składniki dla 2 osób
- 4 duże buraki
- 1 kostka serka topionego Złoty Ementaler marki SERTOP
- garść roszponki
- Oliwa z oliwek
- Sok z 0,5 cytryny
- Szczypta soli
- Kilka łyżek syropu klonowego lub płynnego miodu
Doskonałe jako przystawka lub dodatek do dań obiadowych! Proste w przygotowaniu i niezwykle pyszne!
Sposób przygotowania
Buraki dokładnie myjemy a następnie zawijamy w folię aluminiową. Pieczemy ok. 45 minut/60 minut w temp. 200 stopni. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórek i miksujemy w malakserze na puree. Dodajemy cytrynę, sól do smaku oraz kilka łyżek syropu klonowego lub miodu a następnie wykładamy na talerze. Podajemy z kosteczkami serka topionego Złoty Ementaler, polewamy oliwą z oliwek. Możemy dodać do smaku także kawałki orzechów włoskich oraz dla ozdoby liście roszponki.
Drukuj