Rolada z indyka faszerowana szpinakowym pesto
Filmy, Mięsa
Składniki
- pierś z indyka
- 250-300 g świeżego szpinaku w liściach
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki pestek z dyni
- 4 ząbki czosnku
- 30 g startego sera Grana Padano
- boczek w plastrach (2 paczki)
- sól i pieprz do smaku
- ser topiony w plastrach 130 g Gouda SERTOP
Sposób przygotowania
Pesto: Na rozgrzanej suchej patelni prażymy pestki dyni na złoty kolor i odstawiamy do ostygnięcia. Na drugiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy posiekany czosnek i lekko podsmażamy, po czym dodajemy liście szpinaku. Smażymy, aż woda ze szpinaku odparuje. Następnie szpinak, pestki dyni, ser Grana Padano, przyprawy i resztę oliwy blendujemy na gładkie pesto.
Rolada: Pierś z indyka kroimy na 1,5 cm plastry i rozbijamy tłuczkiem przez folię tak, aby nie poszarpać mięsa. Tak przygotowane mięso układamy w kwadrat na folii spożywczej. Następnie kładziemy na mięsie plastry sera topionego i szpinakowe Pesto. Całość zwijamy w roladę. Na papierze do pieczenia rozkładamy plastry boczku tak, by objął całą roladę. Całość zawijamy w papier jak cukierek. Roladę pieczemy przez ok. 1h w temperaturze 180 stopni.
Drukuj