Sałatka z grillowanym dorszem i serkiem topionym Złoty Ementaler
Ryby i owoce morza
Składniki
- 200 g fileta z dorsza bez ości
- 80 g boczku w plastrach
- 1 szt. cytryny
- 50 g masła klarowanego
- 100 g kulek z melona
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 50 ml octu balsamicznego
- 100 g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
- 100 ml mleka 3,2%
- mix sałat
- sól, pieprz do smaku
Doskonała propozycja na danie z grilla albo dla dwojga na wykwitną kolację.
W przepisie można użyć polędwiczek z dorsza.
Sposób przygotowania
Dorsza dzielimy na równe kawałki. Rozpuszczamy masło klarowane, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz startą skórkę cytryny.
Do masła wkładamy kawałki dorsza i zostawiamy na 15 minut do zamarynowania.
Następnie owijamy każdy kawałek dorsza plastrem boczku i pieczemy na ruszcie lub patelni grillowej.
W rondelku zagrzewamy mleko i rozpuszczamy w nim kawałki serka topionego, aby powstał gęsty, serowy sos.
Na talerzu układamy mix sałat, pomidorki koktajlowe oraz kulki melona. Zgrillowanego dorsza układamy na sałacie. Całość pryskamy octem balsamicznym.
Podajemy z sosem serowym!
Drukuj