Sałatka z panierowanym serem, grillowanym kurczakiem i sosem cumberland
Fit - Zdrowo i aktywnie, Obiady i kolacje, Sałatki, Sosy i dipy
Składniki dla 2 osób
- ½ sałaty rzymskiej
- garść rukoli
- ½ czerwonej cebuli
- serek pleśniowy Brie
- 10 sztuk pomidorków koktajlowych
- ½ filetu z piersi kurczaka
- masło klarowane do smażenia marki Sertop
- przyprawy: sól, pieprz
- bułka tarta i mąka do panierowania
Składniki
- 150g żurawin
- 250ml wody
- 1 łyżka masła klarowanego marki Sertop
- 1 łyżka mąki
- ½ cytryny
- 2 łyżki startego, świeżego chrzanu
- sól, pieprz, cukier do smaku
Przepisy, które Wam prezentujemy są zwykle błyskawiczne w przygotowaniu. Wiemy, że macie mało czasu i dlatego staramy się Wam pokazać, jak w szybki sposób przygotować coś pysznego i zdrowego.
Czasami jednak przychodzą w życiu takie chwile, kiedy chcemy przygotować super kolację: dla siebie, rodziny, przyjaciół. Z myślą o takich okazjach prezentujemy Wam dzisiaj coś extra! Sałatkę z panierowany serem, grillowanym kurczakiem i sosem cumberland. Dla amatorów dobrej kuchni!
Sposób przygotowania
PRZYGOTOWANIE SOSU CUMBERLAND:
Żurawinę zagotowujemy z wodą i po kilku minutach całość blendujemy. W osobnym garnuszku robimy zasmażkę z mąki i masła klarowanego, a następnie wlewamy do środka żurawinę. Mieszamy. Dodajemy sok z połówki cytryny, chrzan, następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną cukru.
PRZYGOTOWANIE ŻURAWINY:
Owoce z cukrem gotujemy na małym ogniu 10 minut cały czas mieszając. Odkładamy cześć żurawiny do dekoracji, pozostałą część blendujemy tworząc sos.
PRZYGOTOWANIE SAŁATKI:
Sałatę szatkujemy, cebulę kroimy w pół talarki, pomidorki koktajlowe dzielimy na pół. Wszystko układamy na talerzu razem z rukolą. Serek Brie panierujemy kolejno w wodzie, mące, wodzie i bułce tartej, a następnie smażymy na maśle klarowanym do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu kroimy na kawałki. Filet z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem i grillujemy na rozgrzanej patelni przez 3-4 minuty z każdej strony. Kawałki kurczaka i sera układamy na sałacie, polewamy sosem cumberland oraz dekorujemy żurawiną.
Drukuj