Sałatka ze szpinaku i truskawek
Sałatki
Składniki dla 2 osób
- Duży pęczek młodego szpinaku
- 250g truskawek
- Garść płatków migdałowych
- 1 kostka serka topionego np. Złoty Ementaler
- Oliwa z oliwek
- Syrop klonowy lub płynny miód
Doskonała propozycja na lekki obiad lub kolację! Pyszna, pełna witamin i sycąca! Do przygotowania w przysłowiowe 5 minut!
Sposób przygotowania
Szpinak dokładnie płuczemy w wodzie, aby pozbyć się piasku. Odcedzamy i rozkładamy na ręczniku papierowym do wyschnięcia. Truskawki myjemy i kroimy w ćwiartki. Serek topiony kroimy w kosteczkę ( 0,5cm x 0,5cm). Na talerze wykładamy szpinak, truskawki a na środku kosteczki serka. Całość posypujemy płatkami migdałów oraz polewamy oliwą z oliwek i syropem klonowym.
Drukuj