Serowa zupa meksykańska
Zupy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła klarowanego
- ½ papryczki chilli
- 200g gulaszu z indyka
- 1 puszka kukurydzy
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka curry
- 1 łyżeczka pieprzu cayenne
- 400ml przecieru pomidorowego
- 1l domowego bulionu
- ¾ szklanki ryżu
- 100g serka topionego marki Sertop np. Śmietankowy, Złoty Ementaler, Tylżycki
- 1 łyżeczka soli
- dodatkowo: świeża kolendra, natka pietruszki, zielona cebulka, pieprz, sól do smaku
Pożywna, mocno pikantna i rozgrzewająca! Dla tych, którzy nie lubią nudy w kuchni!
Sposób przygotowania
Cebule obieramy i kroimy w pół krążki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie paski. Warzywa podsmażamy na patelni do momentu, aż cebula będzie szklista, a następnie dodajemy mięso i smażymy jeszcze 10 minut. Dodajemy serek, kukurydzę, pokrojoną w paski papryczkę chili oraz pozostałe składniki. Całość mieszamy i gotujemy na średnim ogniu ok. 20 minut pod przykryciem.
Gotową zupę doprawiamy świeżo mielonym pieprzem, solą, pokrojonym szczypiorkiem lub poszatkowaną, świeżą natką pietruszki lub kolendrą.
Drukuj