Serowy krem brokułowy
Serki, Zupy
Składniki
- 1 l bulionu
- 1 duży ziemniak
- 1 średni brokuł lub paczka mrożonego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100g serka topionego Edam marki SERTOP
- tymianek
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- do dekoracji: natka pietruszk
Porcja takiej zupy szybko zaspokoi nasz głód! Także w pracy!
Sposób przygotowania
Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Różyczki brokułów oddzielamy od siebie i skraplamy sokiem z cytryny. Rosół wlewamy do garnka, dodajemy warzywa i gotujemy pod przykryciem ok. 15 minut, a następnie całość blendujemy. Dodajemy pokrojony serek topiony, masło, sól, pieprz oraz tymianek do smaku. Gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serków. Podajemy z natką pietruszki.
Drukuj