Smażony śledź na sałatce warzywnej
Bez kategorii, Przekąski, Ryby i owoce morza
Składniki
- 300g ziemniaków sałatkowych
- 80g marchewki
- 50g selera
- 50g ogórka kiszonego
- 50g groszku konserwowego
- 50g cebuli czerwonej
- 150g majonezu dekoracyjnego
- 200g panierki Panco
- 3 jajka
- 150g filetów ze śledzia
- 100g masła klarowanego
- 1 cytryna
- sól i pieprz
Idealne danie na śledzika.
Sposób przygotowania
Filety śledziowe osuszamy ręcznikiem papierowym. Jajka rozbijamy i roztrzepujemy. Filety moczymy w jajku i panierujemy w panierce panko, następnie smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor. Ziemniaki gotujemy w skórce razem z pozostałymi warzywami korzennymi aż do miękkości. Obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Dodajemy do pokrojonych warzyw groszek konserwowy, cebulę czerwona, ogórek kiszony pokrojony w kosteczkę, majonez, sól i pieprz. Wszystko dokładnie i delikatnie mieszamy.
Sałatkę przekładamy do salaterki lub na talerz, a usmażony filet śledziowy układamy na sałatce udekorowanej cząstką cytryny i koperkiem
Drukuj