Spaghetti z borowikami
Boże Narodzenie, Makarony, Obiady i kolacje
Składniki
- 2 porcje makaronu spaghetti
- 140g serka topionego z borowikami marki SERTOP
- 20g suszonych borowików
- 1 duża cebula
- Masło
- Sól, pieprz do smaku
- 3 łyżki natki pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Do dekoracji: kilka listków świeżej natki pietruszki
Te niezwykle aromatyczne grzyby doskonale komponują się z serkiem topionym. Możesz użyć ich do zapiekanki, na pizzę lub do makaronu.
Sposób przygotowania
Borowiki moczymy w wodzie min. 1 h. Po tym czasie odcedzamy grzyby i kroimy je w paski (wodę zostawiamy). Cebulę podsmażamy na maśle do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy grzyby i smażymy ok. 10 minut, a następnie wlewamy wodę z moczenia grzybów, przykrywamy pokrywką i dusimy do momentu, aż grzyby będą miękkie. Dodajemy pokrojone serki topione, pietruszkę, doprawiamy solą oraz pieprzem i ponownie mieszamy. W razie potrzeby redukujmy sos.
Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Kiedy będzie gotowy, odcedzamy go i mieszamy z sosem na patelni. Jeszcze gorący wykładamy na talerze. Polewamy oliwą z oliwek, dekorujemy natką pietruszki.
Drukuj