Strucla makowa
Boże Narodzenie, Ciasta i desery
Składniki na ciasto
- 500 g mąki
- 150 g masła klarowanego Sertop
- 150 g cukru
- 50 g drożdży
- 3 żółtka
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
- cukier waniliowy
Składniki na masę makową
- 400 g maku
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła klarowanego Sertop
- 3 białka
- 6 łyżek płynnego miodu naturalnego
- cukier waniliowy
- bakalie
Składniki na lukier
- jajko roztrzepane z łyżką wody na glazurę
- cukier puder na lukier
Sposób przygotowania
CIASTO:
Drożdże rozpuszczamy w letnim mleku i mieszamy z dwoma łyżkami mąki i łyżką cukru. Pozostawiamy w ciepłym miejscu ma około 15 minut. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy przesianą mąkę, zaczyn drożdżowy i sól. Ciasto dokładnie wygniatamy. Następnie dodajemy stopione, ostudzone masło i wyrabiamy ciasto jeszcze przez chwilę, po czym przekładamy do miski, przykrywamy ściereczką i zostawiamy w ciepłym, aż podwoi swoją objętość.
MASA MAKOWA:
Zalewamy mak wrzątkiem i gotujemy na małym ogniu przez ok. 5-10 min. Po odcedzeniu mielimy mak w maszynce do mięsa 2-3 razy. Do zmielonego maku dodajemy roztopione masło, cukier, cukier waniliowy, bakalie i miód. Do masy dodajemy bakalie odsączone i osuszone. Całą masę smażymy przez 10-15 minut na małym ogniu ciągle mieszając. Studzimy. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z masą makową.
Ciasto i masę makową dzielimy na dwie części. Ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką i wałkujemy na dwa cienkie prostokąty. Masę makową rozsmarowujemy równomiernie na całej powierzchni ciasta, pozostawiając około 2cm wolnego miejsca przy końcach dłuższych boków. Ciasto zwijamy wzdłuż węższego boku. Układamy w podłużnych foremkach wyłożonych papierem do pieczenia.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni. Wierzch każdej strucli smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i pieczemy przez około 50 minut. Po upieczeniu studzimy. Na koniec cukier puder rozcieramy z odrobiną mleka na gładki i gęsty lukier. Lukrem polewamy makowce i pozostawiamy do stężenia. Smacznego.
Drukuj