Szakszuka
Śniadania, Warzywa i grzyby
Składniki dla 2 osób
- 1 ząbek czosnku
- 1 duży pomidor
- ½ dużej żółtej papryki
- 1 mała cukinia
- 4-6 cienkie plasterki papryczki chilli
- przyprawy: sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 4 jajka
- 2 łyżki masła klarowanego
- 100 ml sosu pomidorowego
- ½ średniej cebuli czerwonej
- natka pietruszki, kolendra
Jedliście kiedyś szakszukę? Jeśli nie, to koniecznie spróbujcie! To sycące danie kuchni tunezyjskiej, izraelskiej, egipskiej i marokańskiej jest idealnym posiłkiem zarówno na obiad, jak i śniadanie!
Sposób przygotowania
Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plastry. Czosnek obieramy i kroimy w paseczki. Na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym smażymy cebulę i czosnek do momentu, aż warzywa będą lekko złociste.
Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w cienkie paski. Cukinię obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Do cebuli i czosnku dodajemy kolejne warzywa i smażymy jeszcze 10 minut do momentu, aż będą dostatecznie miękkie. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora, sos pomidorowy oraz przyprawy. Do tak przygotowanych warzyw bijamy jajka. Szakszuka jest gotowa, kiedy białka się zetną.
Gotową szakszukę przekładamy delikatnie na talarze, posypujemy świeżo mielonym pieprzem oraz dekorujemy natką pietruszki lub kolendrą.
Porada: żółtka w szakszuce powinny być płynne.
Drukuj