Wytrawna tarta z warzywami w asyście serów
Ciasta i desery, Filmy
Składniki na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 125 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 3 łyżki zimnej wody
Nadzienie
- 1 cukinia zielona
- 1 duża cebula
- 50 g masła
- 150 g różyczek brokułów
- 100 g pomidorków koktajlowych
- 120 g sera camembert
- 100 g serka topionego
- 2 jaja
- 100 ml słodkiej śmietany
- sól i pieprz ,ulubione zioła do smaku
Sposób przygotowania
Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, żółtko, sól, wodę i zagniatamy wszystkie składniki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je, wypełniamy nim blaszkę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15 minut. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze około 5 minut.
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i szklimy na maśle. Cukinie kroimy w plasterki. Jaja i serek topiony miksujemy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Warzywa układamy na na spodzie tarty i zalewamy masą serowo-śmietanową. Na wierzchu układamy pomidorki koktajlowe i plastry sera camembert. Tak przygotowanę tartę ponownie pieczemy przez ok. 20-30 min.
DrukujKomentarze
Alicja 2019-08-31 12:02:41
zapowiada sie pysznie
Sertop 2019-09-02 10:37:17
Dziękujemy!
Alicja 2019-08-31 12:01:19
zapowiada sie pysznie:)