Zapiekana cukinia w panierce
Warzywa i grzyby
Składniki dla 2-4 osób
- 1-2 małe cukinie
- 1 jajko
- 50ml mleka
- mąka i bułka tarta do panierowania
- 1-2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu mielonego
- 1 łyżka lubczyku
- 2-3 łyżki świeżego, drobno pokrojonego koperku
- 100g serka topionego marki SERTOP np. Tylżycki, Gouda, Złoty Ementaler itp.
- Olej do smażenia
Panierowana cukinia, zapieczona z naszym serkiem! Super opcja na przemycenie warzyw do dziecięcej diety!
Sposób przygotowania
Przygotowujemy 3 miseczki. Do jednej wsypujemy mąkę, do drugiej bułkę tartą, a do ostatniej jajko wymieszane z mlekiem. Cukinię myjemy i kroimy w 1cm plastry i odstawiamy na 10 minut. Każdy kawałek oprószamy solą, pieprzem, lubczykiem i koperkiem, a następnie zanurzamy kolejno w miseczce z mąką, jajkiem i bułką tartą. Podsmażamy (krótko!) z obu stron na patelni z dodatkiem oleju na złoty kolor i przekładamy na papier do pieczenia. Następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni na ok. 20 minut. Pod koniec pieczenia kładziemy na wierzch cukinii kawałki serka topionego Edam. Zapiekamy 2-3 minuty i jeszcze gorące podajemy na stół.
Drukuj