Zapiekana ryba z brokułami i serem

Zapiekanki

Zapiekana ryba z brokułami i serem
15 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • 100g serka topionego ze szczypiorkiem i cebulką SERTOP
  • 4 kawałki świeżej ryby np. dorsza
  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 1 kopiasta łyżka mąki
  • 1,5 szklanki mleka
  • sól, pieprz do smaku
  • kilka łyżek drobno pokrojonego szczypiorku
  • 10 brokułów

Brokuły, rybka i gęsty sos! Obiad w 30 minut!

Sposób przygotowania

Rybę oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy na patelni po 3-4 minuty z każdej strony.

Brokuły wrzucamy do wrzątku. Po ok. 3-4 minutach przecedzamy je przez sitko i zalewamy lodowatą wodą, a następnie dzielimy na pojedyncze różyczki lub kroimy nożem. 3-4 różyczki zostawiamy do ozdoby.

Masło topimy z mąką w rondelku, aż do uzyskania zasmażki. Do gorącej mieszanki wlewamy mleko i intensywnie mieszamy trzepaczką. Dodajemy pokrojony serek i gotujemy na wolnym ogniu do momentu zgęstnienia mieszanki i rozpuszczenia serka.

Rybę przekładamy do żaroodpornego naczynia. Brokuły i szczypiorek dodajemy do rondelka, mieszamy, doprawiamy w razie potrzeby solą i pieprzem. Tak przygotowaną mieszanką zalewamy rybę. Całość pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku (18 stopni) przez ok. 15 minut.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *