Zapiekane bataty

Warzywa i grzyby

Zapiekane bataty
19 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • 1 duży batat
  • 100g serka topionego Śmietankowy SERTOP
  • 2-3 łyżki mleka
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 5 łyżek soku z pomarańczy
  • do dekoracji: trybula

Zdrowe i sycące! Na słodko!

Sposób przygotowania

Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 30-45 minut w zależności od wielkości. Ugotowaną bulwę kroimy na dwie części i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Środek batata wydrążamy łyżeczką na głębokość 1cm.

PRZYGOTOWUJEMY SOS:

Pokrojony w kosteczkę serek śmietankowy podgrzewamy z mlekiem i sokiem do momentu rozpuszczenia się serka, a następnie dodajemy odrobinę soli i 1 łyżeczką przyprawy do piernika. Gotowym sosem zalewamy bataty. Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 10 minut, a następne podajemy na stół. Dekorujemy trybulą.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *