Zapiekane warzywa z serem
Warzywa i grzyby, Zapiekanki
Składniki dla 4 osób
- 4 ugotowane w rosole marchewki
- 1 ugotowany w rosole seler
- 2 ugotowane w rosole pietruszki
- 1 łyżka kuminu
- sól do smaku
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 2 x 100g serka topionego marki SERTOP np. Edam, Złoty Ementaler, Gouda Wędzona
- 200ml mleka
Masz nadmiar warzyw z rosołu i nie wiesz, co z nimi zrobić? Mamy dla Ciebie błyskawiczny w przygotowaniu przepis na pyszne, zapiekane warzywa ze Złotym Ementalerem, naszym kultowym serkiem topionym. Spróbuj i przekonaj się sam, jakie to smaczne!
Sposób przygotowania
Warzywa kroimy w talarki lub grubą kostkę, a następnie wsypujemy do żaroodpornego naczynia do zapiekania. W garnku podgrzewamy mleko, dodajemy pokrojone w kostkę serki, sól, pieprz oraz kumin i mieszamy do momentu, aż serki się rozpuszczą. Tak przygotowanym sosem zalewamy warzywa. Pieczemy w 180 stopniach przez ok.15-20 minut.
Drukuj