Zielone risotto
Filmy, Ryże i kasze
Składniki
- 100 g ryżu Arborio
- 500 ml bulionu warzywnego
- 3 łyżki masła
- 2-3 serki topione Oscar z szynką SERTOP
- sok z 1/2 limonki
- 3-4 łyżki groszku
- 1 łodyga selera naciowego
- duża garść świeżej pietruszki
- sól i pieprz
- szynka lub boczek
Sposób przygotowania
W rondelku roztapiamy masło. Na gorący tłuszcz wrzucamy ziarna ryżu i smażymy ok. 3-4 min. Do ryżu wlewamy po chochli ciepłego bulionu, nie mieszamy. Kiedy płyn odparuje, dolewamy stopniowo pozostały płyn. Pod koniec dodajemy sok z limonki, pokrojony w plasterki seler, zielony groszek i drobno pokrojoną pietruszkę. Na sam koniec dodajemy serek topiony, aby risotto było aksamitne. Wszystko delikatnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem oraz świeżą pietruszką. Podajemy z podsmażoną na maśle szynką lub boczkiem.
Drukuj