Zupa brokułowa

Serki, Zupy

Zupa brokułowa
24 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki

  • 1 kg brokułów
  • 150g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 150g metki
  • kostka 100g serka topionego Złoty Ementaler SERTOP
  • kostka rosołu wołowego
  • łyżeczka musztardy
  • sól
  • świeżo zmielony pieprz
  • czerstwa bułka
  • jajko, dodatkowo samo żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • kieliszek cherry

Zupa z pysznymi pulpetami i brokułami!

Sposób przygotowania

Brokuły ugotuj w wodzie z kostką rosołową. W tym czasie mięso mielone, metkę, namoczoną i odciśniętą bułkę zmiksuj z jajkiem i musztardą. Przypraw solą i pieprzem. Ugotowane warzywa odcedź, a do wywaru wrzuć uformowane kulki masy mięsnej. Po ugotowaniu wyjmij kulki mięsne i odcedź wywar. Następnie dodaj serek topiony i mieszaj do momentu rozpuszczenia się serka. Żółtko roztrzep z mlekiem i wlej do zupy. Całość zamieszaj i dodaj kieliszek sherry. Zamieszaj ponownie i zdejmij z gazu. Ułóż na talerzu brokuły oraz kulki mięsne i zalej zupą.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *