Zupa dyniowa

Zupy

Zupa dyniowa
2 listopada 2016   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • 150 ml pieczonej dyni makaronowej
  • 1l bulionu (ew. przyprawa do rosołu, kostki bulionowe etc.)
  • 1/3 dużego pora
  • 1 duża cebula
  • 100 g serka topionego Gouda marki SERTOP
  • 1-2 łyżki świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła
  • do dekoracji: natka pietruszki

Sposób przygotowania

Przygotowanie pieczonej dyni: Przekrój dynię na 2 części. Piecz przez ok. 1h (ze skórką) w dobrze nagrzanym piekarniku (200 stopni). Wydrąż gąbczastą część z pestkami (pestki możesz wysuszyć). Wydrąż miąższ, przełóż go do blendera i zmiksuj. Przechowuj kilka dni w słoiku lub zamroź.

Przygotowanie zupy: Cebulę obieramy i razem z porem kroimy w talarki, a następnie podsmażamy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy bulion, dynię i gotujemy pod przykryciem ok. 10 minut, dodając pod koniec gotowania pokrojony serek. Blendujemy, doprawiamy solą, pieprzem oraz tymiankiem. Dekorujemy natką pietruszki.

NASZE RADY:

Niewykorzystaną część wydrążonej dyni możemy wykorzystać do ciasta dyniowego lub przełożyć do słoików i zapasteryzować.

Pestki po umyciu, suszymy i prażymy 10 min. na suchej patelni. Możemy je wykorzystać jako dodatek do dań obiadowych, sałatek oraz jako samodzielną przekąskę.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *