Zupa krem z borowików
Boże Narodzenie, Zupy
Składniki
- 3 kostki 100g serka topionego SERTOP (Tylżycki lub Śmietankowy)
- 600g świeżych lub mrożonych krojonych borowików
- Włoszczyzna: 4 marchewki, 3 pietruszki, 1 cebula, 1 por, 1 seler
- 150g masła
- 3 łyżki mleka
- 4 kromki chleba tostowego pszennego
- Przyprawy: sól, świeżo mielony kolorowy pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, 1 liść laurowy
- zielona pietruszka do dekoracji
- 2 ząbki czosnku
Pyszna i aromatyczna, mocno grzybowa!
Sposób przygotowania
Marchewkę, pietruszkę i selera obieramy, myjemy i ścieramy na wiórki na tarce o grubych oczkach. Pozostałe jarzyny kroimy. Tak przygotowane warzywa wraz z czosnkiem i grzybami wkładamy do garnka. Zalewamy 2 litrami wody. Następnie dodajemy ? przygotowanej porcji masła i przyprawy. Gotujemy ok. 1,5 godziny.
W tym czasie przygotowujemy grzanki. Chleb tostowy kroimy w drobną kostkę i podsmażany na rozgrzanej patelni z dodatkiem masła do momentu zrumienienia. Gotowe grzanki odstawiamy.
Podgrzewamy mleko i dodajemy do niego serki topione a następnie mieszamy do momentu rozpuszczenia serków, nie doprowadzając do wrzenia. Całość wlewamy do ugotowanej zupy, doprawiamy do smaku i odstawiamy. Kiedy zupa trochę przestygnie, miksujemy ją na jednolity krem, wyjmując wcześniej kilka grzybków do dekoracji.
Gotowy krem podajemy z grzankami oraz kawałkami borowików. Dodatkowo dekorujemy natką zielonej pietruszki.
Drukuj