Zupa krem z pomidorów i ziemniaków
Zupy
Składniki dla 2 osób
- 2 duże pomidory
- 2 średnie ziemniaki
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 0,5 średniego selera
- 100g serka topionego marki SERTOP np. Złoty Ementaler, Gouda, Edam
- 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
- 1 łyżka lubczyku
- 1 listek laurowy
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1-2 szczypty pieprzu cayenne
- szczypta bazylii
- 1-4 łyżeczki kminku
- masło
- sól do smaku
- do dekoracji: natka pietruszki
Kolejny przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę krem! W przepisie użyliśmy świeżych pomidorów, ale równie dobrze możesz zastąpić je pomidorami z puszki. Na przygotowanie tej zupy potrzebujesz ok. 30 minut.
Sposób przygotowania
Cebulę, czosnek, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę (1x1cm), a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła przez ok.15 minut. Po tym czasie dorzucamy na patelnie pokrojone pomidory (obrane wcześniej ze skóry) oraz wszystkie przyprawy. Dodajemy 2 kubki wody oraz pokrojony w kostkę serek Edam i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem. Z zupy wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy sól do smaku, a następnie blendujemy. Dekorujemy natką pietruszki.
Drukuj