Zupa krem z pomidorów i ziemniaków

Zupy

Zupa krem z pomidorów i ziemniaków
24 kwietnia 2016   |   Autor: Sertop

Składniki dla 2 osób

  • 2 duże pomidory
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 0,5 średniego selera
  • 100g serka topionego marki SERTOP np. Złoty Ementaler, Gouda, Edam
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu
  • 1 łyżka lubczyku
  • 1 listek laurowy
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1-2 szczypty pieprzu cayenne
  • szczypta bazylii
  • 1-4 łyżeczki kminku
  • masło
  • sól do smaku
  • do dekoracji: natka pietruszki

Kolejny przepis na pyszną, rozgrzewającą zupę krem! W przepisie użyliśmy świeżych pomidorów, ale równie dobrze możesz zastąpić je pomidorami z puszki. Na przygotowanie tej zupy potrzebujesz ok. 30 minut. 

Sposób przygotowania

Cebulę, czosnek, seler i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę (1x1cm), a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła przez ok.15 minut. Po tym czasie dorzucamy na patelnie pokrojone pomidory (obrane wcześniej ze skóry) oraz wszystkie przyprawy. Dodajemy 2 kubki wody oraz pokrojony w kostkę serek Edam i gotujemy ok. 15 minut pod przykryciem. Z zupy wyjmujemy liść laurowy i ziele angielskie, dodajemy sól do smaku, a następnie blendujemy. Dekorujemy natką pietruszki.

Drukuj

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *