Zupa serowa z borowikami
Boże Narodzenie, Serki, Zupy
Składniki
- 1,5 litra wywaru mięsnego z włoszczyzną (lub kostek rosołowych)
- 200g świeżych lub mrożonych borowików
- pęczek zielonej pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 100g serka topionego z borowikami np. firmy SERTOP
Sposób przygotowania
Borowiki podsmaż lekko na maśle. Przygotuj wywar z włoszczyzny lub z kostki rosołowej. Serek topiony rozprowadź niewielką ilością wywaru. Wszystkie składniki połącz, przypraw i zagotuj. Posyp drobno pokrojoną zieloną pietruszką.
WARIANT 1
Podawaj w naturalnej postaci z lanym ciastem lub makaronem.
WARIANT 2
Po ugotowaniu zmiksuj zupę na krem. Podawaj z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Drukuj