SERTOP - faszerowana cukinia

SERTOP – faszerowana cukinia

 

Do przygotowania na ruszcie lub w piekarniku

 

Składniki:

  • 4 duże cukinie
  • opakowanie dowolnego serka topionego SERTOP np. Złoty Ementaler, śmietankowy, gouda
  • 25 dag mięsa mielonego
  • warzywa (1 marchewka, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, kawałek małej papryczki chilli)
  • szklanka przecieru pomidorowego
  • przyprawy (sól, pieprz, bazylia)
  • 4 łyżki oliwy
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie.

Myjemy cukinie. Ich środek wydrążamy, pozbywając się gniazd nasiennych. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie. Po chwili dodajemy do niej mięso mielone, pokrojony czosnek i startą na drobnych oczkach marchewkę. Mieszamy przez ok. 10 minut a następnie wlewamy sos pomidorowy i dodajemy serek topiony oraz wyciśnięty kawałek papryczki chilli. Mieszamy do momentu rozpuszczenia się serka topionego a następnie gotujemy na małym ogniu do momentu, aż nadmiar wody wyparuje. Doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną bazylii. Cukinie wypełniamy farszem i grillujemy lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni do momentu, aż będzie miękka. Po ok.30-45 minutach potrawa jest gotowa. Podajemy na ciepło, ozdabiając natką pietruszki.

Smacznego!