Tagi

Składniki dla 4 osób:

  • 1 duży bakłażan + 2 łyżeczki soli
  • 400g mięsa mielonego wołowego lub wieprzowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 łyżek masła klarowanego marki SERTOP
  • 250 ml sosu pomidorowego (typu passata)
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki uniwersalnej przyprawy z warzyw suszonych
  • dwie 100g kostki dowolnego serka topionego marki SERTOP np. z czosnkiem

Składniki na sos beszamelowo-pomidorowy:

  • 2 łyżki masła klarowanego marki SERTOP
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • 100 ml sosu pomidorowego (typu passata)
  • sól do smaku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 ząbek czosnku

Dodatkowo: masło do posmarowania i bułka tarta do obsypania żaroodpornego naczynia

Przygotowanie:

Bakłażany kroimy wzdłuż na plastry, nacieramy solą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie smarujemy pędzelkiem z masłem klarowanym i pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temp. 180 stopni.

Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle klarowanym. Dodajemy mięso mielone.  Całość smażymy ok. 10 minut, a następnie dodajemy sos pomidorowy, pokrojone w kostkę serki oraz uniwersalną przyprawę warzywną. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Gotujemy na wolnym ogniu do odparowania składników.

Do żaroodpornego naczynia, wysmarowanego masłem i obsypanego bułką tartą wkładamy plastry upieczonego bakłażana, na to wykładamy porcje mięsa. Czynność powtarzamy do wyczerpania składników.

Przygotowujemy sos beszamelowo-pomidorowy:

Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i robimy zasmażkę. Następnie wlewamy mleko, sos pomidorowy, doprawiamy gałką muszkatołową oraz wrzucamy cały ząbek czosnku. Całość intensywnie mieszamy. Jak masa zacznie gęstnieć dodajemy sól i pieprz do smaku. Wyjmujemy ząbek czosnku i gotowym sosem zalewamy moussakę.

Naczynie żaroodporne wkładamy do nagrzanego piekarnika na 30-40 minut (180stopni).

Smacznego!