L

Składniki na ciasto:

  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1 czubata łyżka masła klarowanego
  • 200ml wrzątku

Składniki dodatkowe:

  • drylowane, mrożone wiśnie
  • 100g serka topionego twarogowego Delisia
  • cukier

Do dekoracji: liście świeżej bazylii

___

___

Przygotowanie:

Wszystkie składniki ciasta mieszamy ze sobą w malakserze o momentu otrzymania gładkiej konsystencji. W razie potrzeby możemy dodać łyżkę mąki. Tak przygotowane ciasto rozwałkowujemy na blacie, wysypanym mąką i wycinamy szklanką okręgi. Na każdy kawałek ciastka wkładamy jedną, wydrylowaną wiśnię oraz kawałek serka. Brzegi pierogów łączymy ze sobą. Gotowe pierogi – wrzucamy do wrzątku. Gotujemy pod przykryciem, na średnim ogniu ok.5 minut do momentu, aż pierogi wypłyną na powierzchnię.

Gotowe pierogi odsączamy na sitku, przekładamy na talerz i posypujemy cukrem. Dekorujemy liśćmi świeżej bazylii lub, tradycyjnie – miętą.

Smacznego!

serki w kuchni