Tagi

Udostepnij Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter

 

Lubicie pizzę? Jeśli tak, to zapraszamy po super prosty przepis. Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was pizzę Calzone,  w formie pieroga, z dodatkiem naszego masła klarowanego zamiast oliwy.

A Wy? Jaką pizzę lubicie najbardziej?

Składniki na ciasto:

  • 200ml mąki pszennej
  • 500 – 550ml ciepłej wody
  • 1,5g świeżych drożdży
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 – 2 łyżki masła klarowanego marki Sertop

Składniki dodatkowe:

  • 200g wiórków sera mozzarella
  • 150ml sosu pomidorowego typu passata
  • kilka listków świeżej bazylii
  • 1 papryczka chili

Przygotowanie

Wszystkie składniki pizzy mieszamy ze sobą. Ciasto wyrabiamy ręcznie lub mikserem do momentu, aż będzie się odklejać. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy do wyrośnięcia w cieple.

Następnie ciasto dzielimy na dwie porcje, każdą z nich rozwałkowujemy i smarujemy sosem pomidorowym, i układamy dodatki: wiórki sera oraz pokrojoną papryczkę chili. Placki zawijamy w kształt pieroga. Dokładnie dociskamy brzegi ciasta. Pizzę przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do temp. 230 stopni. Pieczemy ok. 15 minut. Gotową potrawę dekorujemy liśćmi świeżej bazylii.

 

Udostepnij Share on FacebookPin on PinterestShare on Google+Tweet about this on Twitter