Bananowe ciasto
Ciasta i desery, Przekąski
Składniki na ciasto
- 1 duży banan
- 1 szklanka mleka
- 2 kopiaste łyżki karobu
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka masła
Składniki na polewę
- 100g kostka topionego Złoty Ementaler marki SERTOP
- 2 łyżki karobu
- 2 łyżki cukru
- 10 łyżek mleka
- dodatkowo: ulubiona posypka lub orzechy, migdały itp
Ciasto też może być pożywnym posiłkiem, jeśli dodamy do niego trochę owoców. Poniżej prosty przepis na bananowe ciasto z polewą czekoladową, które można zabrać z sobą na drugie śniadanie do pracy.
Sposób przygotowania
Banana kroimy i wrzucamy do blendera lub malaksera. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 40 minut a następnie studzimy. Ciasto wyjmujemy z formy dopiero, kiedy wystygnie. Przygotowujemy polewę. Serek kroimy w mniejsze kawałki i wkładamy do garnuszka. Dodajemy cukier, karob oraz mleko. Całość gotujemy na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się serka. W razie potrzeby dodajemy więcej mleka. Aby ułatwić sobie pracę, możemy użyć tłuczka do ziemniaków. Dzięki niemu serek szybciej połączy się ze składnikami polewy. Ciasto wykładamy na paterę, polewamy gorącą polewą i dekorujemy ulubionymi dodatkami: posypką, orzechami, migdałami itp
Drukuj