Jagnięcina w sosie miętowym
Mięsa, Sosy i dipy
Składniki na jagnięcinę dla 6-8 osób
- Udziec jagnięcy (2kg)
- 1/3 szklanki oliwy z oliwek
- 3-4 łyżeczki soli
- 3-4 łyżeczki ziaren pieprzu ziarnistego lub mielonego
- 3-4 łyżeczki tymianku
- 3-4 łyżeczki bazylii
- 3-4 łyżeczki rozmarynu
Składniki
- 2-3 kostki serka twarogowego topionego Delisia marki SERTOP
- 1 szklanka śmietanki kremówki 30 proc.
- 0,5 pęczka świeżej mięty
- sól i pieprz
- do dekoracji: listki świeżej mięty.
Sos miętowy doskonale podkreśla smak jagnięciny!
Sposób przygotowania
Bazylię, rozmaryn i tymianek blendujemy lub siekamy tasakiem. Dodajemy sól i pieprz i mieszamy z oliwą. Mieszanką nacieramy mięso i zostawiamy w lodówce od 24h do 48h. Po tym czasie mięso wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180stopni na ok.2h. Bez przykrycia, na głębokiej blaszce.
PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Śmietankę mieszamy z Delisią i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się serka. Dodajemy posiekaną miętę i sól oraz pieprz do smaku.
Sos wylewamy na talerze, tworząc okręgi, na wierzchu układamy plastry mięsa. Całość dekorujemy listkami świeżej mięty.
Drukuj