Pappardelle z Camembertem i kurkami
Makarony, Obiady i kolacje
Składniki na 2 osoby
- 100g kostka nowego serka topionego Camembert marki SERTOP
- Ok. 2 szklanki makaronu pappardelle
- 200g świeżych kurek
- 1 duża cebula
- Ok. 100ml wody lub bulionu
- Sól
- Świeżo mielony pieprz
- 2 łyżki masła
- Natka pietruszki do dekoracji
Pyszne kurki, Camembert i makaron!
Sposób przygotowania
Kurki płuczemy kilkukrotnie w garnku z zimną wodą i odsączamy na sitku. Cebulę obieramy i kroimy w talarki a następnie podsmażamy na patelni z dodatkiem masła do momentu, aż będzie szklista. Dodajemy kurki i smażymy jeszcze 10 minut a następnie całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu, dodając stopniowo wodę lub bulion. Kiedy kurki są już miękkie (po ok. 20-25 minutach), dodajemy serek topiony. Mieszamy do momentu, aż Camembert się rozpuści. W razie potrzeby dodajemy trochę wody. Sos doprawiamy pieprzem i solą a następnie zmniejszamy ogień do minimum i przykrywamy pokrywką.
Przystępujemy do przygotowania pappardelle. Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Kiedy jest gotowy, odsączamy go na sitku i wykładamy na talerze oraz polewamy gotowym sosem. Całość dekorujemy natką pietruszki.
Drukuj