Zapiekane bataty
Warzywa i grzyby
Składniki dla 2 osób
- 1 duży batat
- 100g serka topionego Śmietankowy SERTOP
- 2-3 łyżki mleka
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 5 łyżek soku z pomarańczy
- do dekoracji: trybula
Zdrowe i sycące! Na słodko!
Sposób przygotowania
Bataty gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości ok. 30-45 minut w zależności od wielkości. Ugotowaną bulwę kroimy na dwie części i wkładamy do żaroodpornego naczynia. Środek batata wydrążamy łyżeczką na głębokość 1cm.
PRZYGOTOWUJEMY SOS:
Pokrojony w kosteczkę serek śmietankowy podgrzewamy z mlekiem i sokiem do momentu rozpuszczenia się serka, a następnie dodajemy odrobinę soli i 1 łyżeczką przyprawy do piernika. Gotowym sosem zalewamy bataty. Całość wkładamy do dobrze nagrzanego piekarnika (180 stopni) na ok. 10 minut, a następne podajemy na stół. Dekorujemy trybulą.
Drukuj