Zapiekanka z bakłażanów
Warzywa i grzyby, Zapiekanki
Składniki
- 2 bakłażany
- 2 szklanki sosu pomidorowego
- 2 opakowania serka topionego SERTOP np. śmietankowy
- przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- liście świeżej bazylii
Bakłażany, sos pomidorowy, czosnek i ser! Dla amatorów śródziemnomorskiej kuchni!
Sposób przygotowania
Bakłażany myjemy i tniemy na cienkie plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły a następnie pieczemy w folii na grillu lub w piekarniku przez ok.10 minut do momentu, aż będą miękkie.
W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek a po kilku minutach sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy serek topiony i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu, aż woda częściowo odparuje a sos będzie gęsty. Dodajemy bazylię i oregano. W naczyniu układamy warstwami bakłażany i sos. Na wierzch kładziemy plastry serka topionego. Pieczemy przez ok.20-25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podajemy ozdobione liśćmi świeżej bazylii.
Drukuj