serek-SERTOP-zapiekanka-baklazany

Bakłażany, sos pomidorowy, czosnek i ser! Dla amatorów śródziemnomorskiej kuchni!

Składniki dla 4 osób:

  • 2 bakłażany
  • 2 szklanki sosu pomidorowego
  • 2 opakowania serka topionego SERTOP np. śmietankowy
  • przyprawy (bazylia, oregano, sól, pieprz)
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • liście świeżej bazylii

Przygotowanie.

Bakłażany myjemy i tniemy na cienkie plastry. Oprószamy solą i odstawiamy na ok. 20 minut, aby zmiękły a następnie pieczemy w folii na grillu lub w piekarniku przez ok.10 minut do momentu, aż będą miękkie.

W tym czasie kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy ją na oliwie. Po chwili dodajemy posiekany czosnek a po kilku minutach sos pomidorowy. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy serek topiony i gotujemy dalej na małym ogniu do momentu, aż woda częściowo odparuje a sos będzie gęsty. Dodajemy bazylię i oregano. W naczyniu układamy warstwami bakłażany i sos. Na wierzch kładziemy plastry serka topionego. Pieczemy przez ok.20-25 minut w dobrze nagrzanym piekarniku. Podajemy ozdobione liśćmi świeżej bazylii.

Smacznego!